Oplichting

Steeds meer mensen, vooral ouderen, worden dagelijks opgebeld of via Internet, of aan de deur benaderd door een zgn. “onafhankelijk adviseur” over zaken zoals levering van gas en elektriciteit, woningverbetering of huisisolatie, bankzaken, bezorging van pakketjes etc.
Deze personen hebben het dan, beweren ze, “goed met u voor” en bieden hulp aan bij dingen die bij u fout zijn gegaan of dreigen te gaan.

Dit gebeurt per telefoon, maar ook door het sturen van een “Whatsapp-berichtje”, een sms’je of mailtje of via “social media” (zoals b.v. Facebook of Instagram).

Bijna altijd mondt zo’n gesprek uit in  “ik zal u helpen” maar dan zijn er, zoals ze beweren, een aantal persoonlijke gegevens nodig;  Pincode, bankrekeningnummer, IBAN, SMS-code of  dergelijke…

Maar LET OP! Bonafide hulpverleners zullen u daar nooit naar vragen in een berichtje of telefoontje of aan de deur. Komt dit aan de orde, breek dan onmiddellijk het gesprek af en zoek eerst contact met uw bank of andere officiële instantie en informeer daar of dit verhaal klopt. Het kan u veel geld en ellende besparen!!


Oplichters zijn erg goed in zielige praatjes.

Autopech, portemonnee gestolen, ze willen uw telefoon gebruiken om 112 te bellen....

Laat ook iemand met een zielig verhaal buiten wachten.

Geef uw telefoon niet af, maar bel zelf 112 als u denkt dat dit nodig is.

 

Twijfelt u aan het verhaal, vraag dan om legitimatie.

Ook als degene zegt dat hij van een officiële instantie komt, zoals de gemeente of een bedrijf of instelling zoals bijvoorbeeld Ziggo, Essent.

Tegenwoordig komen ze zelfs in werkkleding compleet in de bedrijfskleur inclusief logo van het bedrijf.

Bekijk pasjes en papieren heel nauwkeurig. Ook deze worden tegenwoordig natuurgetrouw nagemaakt.

Vertrouwt u het nog niet? Bel dan de instelling of bedrijf op vóór u de persoon binnenlaat. Als u iets moet ophalen zoals de telefoon uit de woonkamer of iets anders doe dan de voordeur even dicht zodat ze niet ongevraagd binnen kunnen dringen.

 

Laat u niet overrompelen.

Als het donker is of als iemand onverwacht voor de deur staat (een medewerker van het elektriciteitsbedrijf bijvoorbeeld) vraag dan gerust of die persoon later terug kan komen. In die tijd kunt u rustig het betreffende bedrijf bellen om te vragen of het klopt dat er iemand bij u op bezoek zou komen en waarvoor.

 

Geef nooit wachtwoorden of pincode af.

Bankmedewerkers komen nooit aan de deur en bellen of mailen u ook niet om uw pincode te vragen.

Bankmedewerkers hebben ook uw pincode niet nodig om uw pas te blokkeren. Maar ook bedrijven als KPN, Ziggo zullen u nooit vragen naar wachtwoorden van e- mail of modem e.d.

 

Oplichters zijn er goed in om u af te leiden.

Soms belt 1 persoon aan, en terwijl u iets uit een andere kamer op moet halen sluipt een tweede persoon stiekem bij u naar binnen zonder dat u dat in de gaten heeft.


Vervolg op de voorlichting van de politie in het Wijkhuys Nijverheid op 22 juni 2023.

Hier kunt u de folder Senioren en Veiligheid downloaden.